Nikola Tesla ] [ Milutin Milanković ]


 
       
 
Milutin Milanković (1879-1958)
Milutin Milanković
Profesor građevine, klimatolog i književnik

... U skromnim uslovima, uz pomoć papira i olovke, matematički je objasnio uzroke, nastanak i trajanje ledenih doba na Zemlji, dokazao vezu između nebeske mehanike i klime na Zemlji, postavio teoriju pomeranja severnog Zemljinog pola.
Milanković je značajan i kao književnik. Njegova knjiga popularne nauke Kroz vasionu i vekove jedna je od najboljih u svom žanru, kao i trotomno memoari Uspomene, doživljaji i saznanja ...
Milanković je tvorac dosad najpreciznijeg kalendara, u kojem je kalendarska godina svega 2 sekunde duža od sadašnje tropske godine. Milankovićev kalendar zahtevao bi korekciju tek za 28.000 godina. Ovaj kalendar zvanično je prihvaćen na Vaseljenskom saboru u Carigradu 1923. godine, ali nikada nije primenjen u praksi.

Njegovo kapitalno delo Kanon osunčavanja i njegova primena na problem ledenih doba svrstano je u najznačajnija naučna dela 20. vijeka. Milutina Milankovića svetska nauka uvrstila je među 5 najvećih naučnika 20. veka, a NASA, agencija za svemirska istraživanja, među 15 najvećih naučnika svih vremena koji su se bavili planetom Zemljom.
U Milankovićevo čast jedan krater na Mesecu, jedan na Marsu i jedan planetoid nazvani su njegovim imenom. Jedna od budućih ekspedicija na Mars nosiće Milankovićevo ime.

(Delovi biografije preuzeti sa zvaničnog sajta
Kulturno-naučnog centra Milutin Milanković u Dalju)
 

 
 

 
 


 

 

 
       
       
 

 

 
 


SZR "Putnik", Srbija, 11080 Zemun
Vrtlarska 47.
tel/fax: (+381) 11 316-43-22; 063 264-121
E-mail: putnikb@open.telekom.rs


Dizajn: Infotrend