Nikola Tesla ] Milutin Milanković ]


 
       
 
Nikola Tesla (1856-1943)

O Nikoli Tesli

"Napredni razvitak čovekov zavisi u prvom redu od pronalazaka. To je najvažniji proizvod njegovog stvaralačkog duha. Krajnji cilj čovekov je da potpuno zavlada nad materijalnim svetom i da podjarmi i stavi u službu čovečanstva prirodne sile. U tome leži težak zadatak pronalazača koji često ostaje bez ikakve nagrade, a često biva i pogrešno shvaćen. Ali kao naknada za to služi mu u dovoljnoj meri ubeđenje da spada u red izuzetno povlašćenih ljudi, bez kojih bi ljudska rasa, u opštoj borbi za opstanak protiv nemilosrdnih elemenata, nestala sa lica Zemlje, a nagrada mu je i uživanje koje ima za sve vreme dok svoje duhovne sile iskorišćuje za stvaralački rad.
Što se mene tiče, u punoj meri sam osetio čar toga uživanja, i mogu reći da je moj život kroz dugi niz godina protekao u neprekidnom zanosu. Za mene se govorilo i pisalo da sam jedan od najvećih radnika. To je, možda, tačno ako se pod radom razume i neprekidno mišljenje i razmišljanje kome sam posvetio sve svoje budne časove. Ali, ako pod radom razumemo samo određeno zanimanje u strogo propisanom vremenu, obavljano prema izvesnim propisima, tada bih mogao reći da spadam u red najvećih neradnika. Svako zanimanje po određenim propisima i strogom programu iziskuje izvesni žrtvovanje životne energije. Ja nikada nisam platio tu cenu za svoj rad. Naprotiv, napredovao sam u razvijanju svojih misli ne trošeći svoju energiju u velikoj meri."
Tesla, Electrical Experimenter, 1919, New York, „My Invitations“

 
       
 

Njegova stvaralačka fantazija po nekad je prevazilazila granice saznanja ne samo nestručnjaka, već i mnogih poznatih stručnih radnika, tako da su neka njegova saopštenja bila nerazumljiva i po koji put izgledala i sasvim nerealna. Zato su Teslu razni nestručni, a često i poznati stručni pisci, kroz čitav niz godina nazivali u isto vreme i genijalnim pronalazačem i "fantastom", "mađioničarem", "vizionarom" i "sanjalicom".
Tesla je više nego iko u istoriji uticao na tehnički i industrijski napredak i svojim genijalnim idejama i ostvarenjima za kratko vreme izmenio čoveka i njegov način rada i života.
12. oktobra 1887. Tesla prijavljuje osnovne patente, koji će elektrotehniku i električnu industriju za kratko vreme preobraziti i od njih načiniti ono što su danas.
 
 
 


Teslin teledirigovani brodić,

(patentni dokument 1898. godine)

Prvo Teslino epohalno delo su polifazne struje (najčešće trofazne). Ta izvanredna Teslina struja, koja je toliko moćna, da su pomoću nje mogli biti ostvareni ogromni industrijski centri na izvorima energije ili daleko od njih, u isto vreme je i toliko prilagodljiva, da nam služi za sve naše potrebe u energiji, bez obzira da li se radi o snagama od nekoliko desetina hiljada kilovata ili samo od nekoliko desetina vata. Svet se danas ne može zamisliti bez Teslinog trofaznog sistema i njegovog indukcionog motora.
Svojim otkrićem obrtnog magnetnog polja i polifaznih struja, Tesla je stvorio delo tako velikog značaja kao što je Faradejevo otkriće indukcije. Ali kod Tesle postoji još nešto, on je u isto vreme i pronalazač i izvanredan praktičan inženjer koji od svojih otkrića sam stvara praktična upotrebljiva dela.

Nedugo potom, Tesla je 1891. godine zadivio svet jednom novom vrstom struje: visokofrekventnom strujom ! Te struje se nazivaju opštim imenom : Tesline struje. To je drugo Teslino epohalno delo. One su mu poslužile u prvo vreme za proizvodnju raznih svetlosnih fenomena, iz kojih su kasnije nastali novi načini ekonomičnog električnog osvetljenja. Tesla je kasnije dokazao da se one mogu primeniti i za proizvodnju azota iz vazduha, ozona, za topljenje gvožđa i rafiniranje čelika i za druge svrhe.

Treće Teslino veliko delo je tehnika visokih napona. Već 1891. Tesla je postizao napone od više stotina hiljada volti, a za svega nekoliko godina istraživačkog rada i napone od više miliona volti. Ovo je postavilo temelje jedne nove tehnike, bez koje se današnja elektrotehnika ne može zamisliti. Ova otkrića dala su Tesli mogućnost za još jedan grandiozan poduhvat - prenos signala na daljinu, kroz prirodnu sredinu, bežičnim putem.

 
       
   


Teslin teledirigovani brodić
replika iz 1954. godine
Muzej Nikole Tesle u Beogradu
 


Teslin teledirigovani brodić
sa logičkim I - kolom (2006. godina)
Muzej Nikole Tesle u Beogradu

 
    Četvrto Teslino epohalno delo je otkriće fizioloških dejstava Teslinih struja i njihova primena za lečenje. Iste te 1891. godine Tesla je medicinarima ukazao na blagotvorna dejstva tih struja na ljudski organizam u zavisnosti od toga kakvi se aparati i kakve vrste visokofrekventnih struja koriste.

Poslednje Teslino epohalno delo je bežična telegrafija, telemehanika i razne druge grane radiotehnike. Sve ono što se na tom polju krajem devetnaestog i dvadesetog veka postiglo, pa i mnogo od toga što se danas ostvaruje, zasnovano je na principima i pronalascima koje je objavio Tesla.

Sam Tesla je govorio da smatra za svoj najveći pronalazak otkriće stojećih talasa !

Tesla je kao naučnik i pronalazač sasvim izuzetna pojava. Njegov genijalni duh stvorio je više novih naučnih grana i oko 700 pronalazaka ! Sama ta činjenica ukazuje na to koliko je neumorno morao da radi da bi samo razradio pronalaske, eksperimentalno ih proverio, načinio modele, izradio gotove mašine i aparate, pripremio patentne prijave i obavio niz drugih radnji vezanih za pronalaske. Da ne spominjemo bezbroj predavanja, članaka i drugih saopštenja.
 
 

 
 

 

Linkovi

www.teslauniverse.com/nikola-tesla-patents
www.tesla-museum.org
www.ue.co.rs/vesti/5007/hidrocentrala-djetinja/

www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293.html:376002-Srbija-zahvaljujuci-Tesli-prva-pocela-proizvodnju-struje

http://milan.milanovic.org/math/srpski/tesla/tesla33.html
www.youtube.com/watch?v=l2GRcfZDWU0
www.youtube.com/watch?v=YljcAsXoMmo

 
       
       
 

 

 
 


SZR "Putnik", Srbija, 11080 Zemun
Vrtlarska 47.
tel/fax: (+381) 11 316-43-22; 063 264-121
E-mail: putnikb@open.telekom.rs


Dizajn: Infotrend